Skip to main content

Kilde: JV.dk – Af Henrik Rath

Sikkerhed og beskyttelse er selvfølgelig i højsædet, når man arbejder som autolakerer. Foto: Henrik Rath, jfm

Sønderjylland: Med rolig og sikker hånd fejer Jonas Yde Petersen med spraydysen hen over en bilskærm i sprøjtekabinen hos bilforhandler Erling Høi-Nielsen i Sønderborg. Her er et stort skadecenter med eget lakeringsværksted og ti ansatte.

Blandt dem førnævnte Jonas som har papir på at være landets bedste autolakerer. Det har samtidig givet ham plads på Skillslandsholdet bestående af 20 unge mennesker, som hver især har fremvist de bedste resultater i deres respektive håndværk og fra 4. til 9. september skal dyste i Europamesterskabet i Gdansk  i Polen.

Sprøjtedyser er Jonas’ hovedværktøj. Bilhandler Erling Høi-Nielsen får snart, som kun det andet lakeringsværksted herhjemme, en ny serie mere miljøvenlige lakfarver, der reducerer udslippet af skadelige stoffer med 40 procent. Foto: Henrik Rath, jfm

– Det handler om at være omhyggelig og vel nærmest perfektionist, forklarer 24-årige Jonas Yde Petersen med et smil.

Han bor i Aabenraa og ville egentlig have været mekaniker, men blev optaget af lakeringsfaget og udlært hos Erling Høi-Nielsen for omkring tre år siden. Og evnerne rækker da også langt hos Jonas, der som teenager rodede med knallerter og omlakerede dem.

En rollemodel

For bilforhandler Erling Høi-Nielsen med afdelinger i både Sønderborg og Rødekro, ser man det som en gave med en ansat som Jonas.

– Han er en stor rollemodel for faget og andre unge, der gerne vil drive det til noget. Men det kræver samtidig, at man som virksomhed vil og kan være med til at udvikle et talent. Han har skullet bruge meget tid på at øve, hvor han jo skal have løn uden at kunne løse konkrete opgaver, forklarer økonomi- og markedsdirektør Lajla Høi-Nielsen og fortsætter:

Der er lidt astronaut over det, når først Jonas Yde Petersen går i gang med lakeringen i sprøjtekabinen hos Erling Høi-Nielsen. Foto: Henrik Rath, jfm

– Vi har kræfterne til at løfte det her og er rigtig stolte af snart at kunne sende ham afsted til EM. Både min mand Erling og jeg tager med for at heppe på ham.

Hos Erling Høi-Nielsen ser man det også som en pligt at være med til at uddanne nye i branchen. 20 procent af de ansatte er således elever. Alene i skadecentret er der to.

Forarbejdet betyder alt

Om Jonas kommer hjem med EM-medalje i sit fag, må tiden vise, men han er mere end opsat:

– Vi er godt uddannet herhjemme, men jeg tror også, at det er hårde dommere. En af de vigtigste ting er forarbejdet med at slibe og spartle for bagefter at grunde og påføre fylder for til sidst at lakere, forklarer han om den tekniske proces, der kan gå helt galt, hvis man ikke er omhyggelig nok.

Når hele Skillslandsholdet er tilbage fra mesterskabet i Polen bliver de blandt andre modtaget af statsminister Mette Frederiksen for at blive hyldet. For der er nemlig i høj grad behov for at sætte ekstra spot på de erhvervsfaglige uddannelser som en god vej at gå.

Jonas Yde Petersen sammen med økonomi- og markedsdirektør, Lajla Høi-Nielsen foran sprøjtekabinen. Foto: Henrik Rath, jfm

– Jeg er i hvert fald kommet på den rette hylde. Det er et fag med udviklingsmuligheder og i øvrigt meget fokus på miljø og nye produkter, tilføjer han. Således får Erling Høi-Nielsen da også snart, som kun det andet lakeringsværksted herhjemme, en ny lakserie mere miljøvenlige lakeringsprodukter, der reducerer udslippet af skadelige stoffer med 40 procent.